Friday, October 28, 2016

Malaysian Suicide Squad

Ohmaiii... Sedih kot di hari Jumaat yang indah ni terbaca dua berita pasal orang bunuh diri. And it happened in our peaceful (ke?) country, Malaysia. :(

Aku tahu je, dalam negara kita ni ramai lagi yang bunuh diri, tapi cerita undercover. Tak masuk media. Tak masuk berita. Tapi makin lama, makin banyak pula kisah bunuh diri ni. Macam cendawan tumbuh lepas hujan. Sedih. Kesian kat orang yang ditinggalkan kat dunia.

Kes satu, yang ikat kat pemegang pintu lori. Dia memang ada history sakit mental.
Kes dua, terjun jambatan Penang. Boleh jadi mamat tu sakit mental juga sebab orang normal nak hidup lama. Lagipun, mati itu sakit. Plus, dia siap ada upload status berunsur tertekan, sebab disabit kesalahan simpan/jual rokok seludup. Stress teruk pun boleh sakit mental.

Ahh, senang cerita, teori aku (yes, called me Dr Syaf bhaha), asal dah tak boleh buat pertimbangan secara rasional, itu dah masuk kategori "mentally disorder". Gangguan mental. Titik.

Above all of this story, paling aku sedih adalah mentaliti masyarakat yang makin tenat sibuk menghukum itu ini. Ini lebih teruk dari yang sakit mental tu sendiri. Lebih parah! Bacalah komen bawah berita bunuh diri nun. Abis semua orang di-"Ahli Neraka"-kan. Allahu..... :(


Image result for stress

Monday, October 24, 2016

How to get to KLIA2

Hai korangggg! Hihi. We ols baru balik Sabah ni. Sewonok, tapi tak puas hati sangat sebab tak dapat pi snorkling, lol.

Entry ni, saja nak share 3 cara nak ke terminal KLIA2 yang kami berdua dah cuba, dari Damansara.

----------


1. Parking at Tune Hotel, beside airport (Roughly 4 days = RM150)
More trip-days, cost increase

Ni waktu kami nak ke Krabi last year (May 2015), kami naik kereta dari Damansara ke KLIA2. Drive sendiri. Waktu ni flight kami tengahari. Pagi tu agak carca marba sikit. Kelam kabut ke JPN Putrajaya untuk renew IC saya sebab hilang, lol. Sebab ingatkan kena pakai IC sekali waktu boarding. Biasalah, first time berjalan sendiri. Segala barang nak bawa haha. Padahal, terbang keluar negara pakai passport is enough. Punyalah nak muntah kelam kabut kehulu kehilir buat IC, last-last tak pakai pun whahaha. Kalau tahu, balik honeymoon tu je baru buat.

Drive dari Damansara ke KLIA2, amik masa 1 jam. Lalu Elite highway.

What's good?  Masa flexible.
Of course, bergerak sendiri, boleh arrange masa sendiri. Let say, flight waktu balik dari oversea tu kalau sampai Malaysia pukul 2 pagi pun kau still boleh terus drive balik rumah, membongkang. Tak payah nak tunggu public transport, which normally start operate semula pukul 5.30pagi.

The bad side?  Mahal dan letih.
Ada dua cara nak park berdekatan Airport. Parking kat Airport tu sendiri, which is RM50-RM60 per day or parking kat Tune Hotel, RM45-RM50 per day. Tak ingat exact amount. Per hour, RM6 tak silap. Kalau dapat info, nanti saya update. Tune Hotel terletak bersebelahan dengan KLIA2. Dekat sangat. Just a 5 minutes walking distance.

Kami ke Krabi 4 hari 3 malam. Bayar parking haritu lebih kurang RM140. Tu tak masuk kos tol lagi. Dah jadi lebih mahal dari kos penginapan kami kat krabi untuk the whole trip, lol. Tempat tido kereta lagi mahal dari tempat kami berdua tido. Aci? Tapi letih lah kot nak kena drive sendiri.


2. Parking at Putrajaya Sentral - ERL (KLIA Express)(Roughly 4 days = RM80)
More trip-days, cost increase

Kami cuba this method untuk second trip kami lepas buat sikit google-ing. Waktu ni nak ke Bali, Indonesia (May 2016). Flight lewat petang. Farid sempat kerja separuh hari. Lepas lunch kami bergerak ke Putrajaya Sentral. Drive lebih kurang sejam juga, blergh. Macam lebih kurang je perjalanan dari Damansara ke Putrajaya dengan Damansara ke KLIA2. Cuma ke putrajaya ada 2 tol.

Parking kos, RM6/day. 1 hour drive from Damansara.
Naik ERL RM9.80/person/way. 20 minutes ride dari Putrajaya - KLIA2.
Total cost waktu tu, 5h4n = RM6*5 + RM9.80*4 = RM69.20 + tol segala =

What's good? Murah lah sikit dari parking kat Airport haha. Lagi lama tempoh kau travel tinggalkan kereta kat Putrajaya Sentral tu, lagi banyak lah kos yang kau save kat situ.

The bad side?  In term of masa, tak flexible. Letih sebab naik banyak sangat transport.
Unless ko balik Malaysia, amik flight siang. Sampai Malaysia sebelum 11pm. Boleh lah ko kejar ERL. Lepas dah kelam kabut tu, ko jangan lupa kerata ko kat Putrajaya tu pulak. Nak kena drive balik lagi selama 1 jam. Haha.

Kami waktu balik dari Bali tu, sampai airport pukul 1 pagi gitu. Tido airport sampai pagi untuk amik first ERL. Tak selesa lah kot tido kat public, walaupun memang ramai je pun orang tido airport. Mereputlah kami sambut anniversary perkahwinan kami kat airport tunggu pagi. Pagi tu, macam pelesit Farid bawa kereta sebab teringat katil kat rumah dah memanggil-manggil haha.


3. Skybus from One Utama (Roughly 4 days = RM70)
More trip-days, cost remain

Ni kami guna baru ni, untuk ke Kota Kinabalu, Sabah (Oktober 2016). Naik Skybus. Farid lah yang ajak. Dia pakar sikit bab-bab berjalan ni. Rajin nak explore. The cheapest method so far. Naik bas dari One Utama, direct ke KLIA2. Tiket boleh book awal, beli online atau beli kat kaunter kat One Utama (New Wing).

Image result for skybus one utama
Skybus

Tak payah bawa kereta. Kami guna Grabcar service untuk ke One Utama. Dari damansara perdana ke One Utama, RM7. Waktu balik pulak, Farid guna Uber, FREE je sebab dia guna discount code haha dasar penggemar benda free laki aku ni. Perjalanan bas dari One Utama ke KLIA2, 1 jam.

Image result for grab car
Sekarang dah legal and digalakkan Perdana Menteri okay!

Tiket Skybus, Farid beli online, RM15 per person, untuk 1 way. Total untuk 2 orang, return = RM60. Tak payah drive, tak penat. Boleh tido sepanjang perjalanan. Seronok ke seronok? Grab & Uber pun memang cepat je. Ko search, terus jumpa drive. Waima pukul 4,30pagi sekali pun hahaha sebab flight kami untuk ke Kota Kinabalu, awal pagi. Amik Grab pukul 4.30pagi, naik bas pukul 5.00pagi. Sampai airport pukul 6.00pagi. Just nice lah masa untuk print boarding pass, pekena starbucks bagai haha. Depart pukul 7.30pagi gitu.

Skybus ni boleh naik dari One Utama or KL Sentral. Boleh search kat website dia and tengok waktu depart yang sesuai: www.skybus.com.my

What's good? Murah dan tak penat, tak payah fikir nak park mana.

The bad side?  In term of masa, tak sesuai untuk orang yang balik dari bercuti tu, flight sampai Malaysia jam 12.30am - 3.30am. Tapi masa menunggu tak lama macam ERL lah. Bas pagi paling awal dari KLIA2, pukul 4.30am. Bas paling awal dari One Utama ke KLIA2, pukul 3.00am.


----------
As for today, naik Skybus is the best way to get our ass to KLIA2. Depends pada lokasi korang juga. Kalau dah duduk jauh dari One Utama or KL Sentral, tak murah jugak kos nak ke dua tempat ni ye dak?


So, toodles for now!

Wednesday, October 12, 2016

Breastfeeding Talk | 11 Oct 16

Hai koranggggg!

Semalam, sementara nak tunggu turn untuk antenatal check up, saya disuruh ke kelas breastfeeding yang di organise Klinik O&G Hospital Sungai Buloh. Betapa pentingnya breastfeeding ni, sampaikan semua emak-emak mengandung disuruh-suruh ke kelas ni. Memula saya nak mengelat juga, pasal fikir macam awal lagi, baru nak masuk 4 bulan kottt. Tapi, join je lah. Nak tunggu turn jumpa doktor lama nak mampuih. Haha. At least, adalah juga input dan terisi lah juga otak ni sambil-sambil nak tunggu turn tu kan. Lagipun previous pregnancy memang takde chance nak join. So takpe, ilmu free.


*****
Nothing important yang boleh saya share. Sebab basically, ilmu breastfeeding ni untuk diri sendiri dan orang terdekat kita saje, macam suami kita. Teknik maybe boleh share. Tapi, kita tak boleh suka-suka suruh orang lain breastfeed anak dia guna apa yang kita belajar kat Kelas Breastfeeding tu sebabnya tak semua orang boleh breastfeed anak. And status ibu yang tak boleh breastfeeding biasanya tak diheboh-heboh, entah, maybe hal tu memalukan atau taboo. Contoh emak-emak yang tak boleh susukan anak, emak yang ada HIV. And semua kena tahu, HIV bukan boleh kena kat orang jahat je. Another misconception, haihhh. Mana ada ibu yang taknak susukan anak kan. Tapi kalau dah tak boleh, nak buat macam mana. And saya baru tahu, orang yang ada penyakit cancer, kalau tahu je pregnant, terus kena terminate baby :(.... So, girls, jaga makan. Avoid any kind of cancer.

Teknik menyusu ibu boleh google. Banyak dah orang share sekarang. Hehe. Yang ada masalah puting tenggelam ke kecik ke ape ke, semua boleh je susukan anak sebenarnya. Orang yang tak pergi kelas macam ni, memang akan rasa down bila fikir fizikal macam tak mampu. Tapi, sebenarnya...boleh! Allah SWT cipta emak-emak semuanya perfecto for her kids. Sebaik-baik emak untuk si anak. :)

Lagi satu benda yang saya baru tahu, colostrum yang susu pertama keluar, which kadang-kadang waktu 6-7 bulan mengandung dah keluar tu rupa-rupanya kita kena tadah and simpan. I really just know that, I was like "seriously 7 bulan dah kena berEBM bagai??". Saya tahu susu yang first tu boleh act as antibody untuk baby, sangat bagus untuk perut bayi, tapi tak pernah terfikir pun benda tu sesaaaangat penting sampai nurse kata, tadah - simpan. Susu ibu yang disimpan di freezer, boleh tahan 3 bulan. So waktu dah deliver baby nanti, kalau si ibu fit, boleh terus bagi colostrum yang disimpan tu kat baby. Boleh bawa siap-siap ke labor room dan cairkan siap-siap.


And nurse ada share tips untuk kenal bekas yang BPA free. Bekas-bekas yang boleh diguna untuk simpan susu ibu. Bekas yang BPA free biasanya color kelabu asap (warna plastik lutsinar yang tak jernih). Kalau jernih tu maknanya bukan BPA free. Tak elok untuk kita guna, sebab boleh rosakkan susu ibu. Dan seelok-elok bekas simpanan susu adalah dari bekas kaca. Tapi tak ramailah nak guna kaca sebab mahal, dan susah nak diurus kan - fragile. Kang bawa kehulu-kehilir, abis pecah. So, alternative dia, tu lah... bekas plastik yang BPA free macam bekas dadih tu. Oh ya, dont forget to do the labeling, tarikh sekian sekian.

Image result for BPA free plastic vs non BPA free

Kalau korang perasan, bawah botol ada label recycle with number code gitu kan. Setiap number ada maksud-maksud dia. Boleh check sendiri.


*****
Itu saja yang boleh share. Syukurlah saya join kelas tu. Lepas ni entah bila ada masa nak selit ke kelas macam tu hahaha. At least ada juga part-part bila nurse tu bercerita, saya macam "ohhhh......", "lah....yeke??? asal tak terfikir benda simple macam ni." Kahkah

Kelas tu dalam 40 minit macam tu. Lepas 40 minit, balik ke ruang menunggu Klinik O&G Hospital Sungai Buloh. Duduk 5 minit and....tara... nombor saya dipanggil. Haha rasa masa berlalu begitu pantas sekali. Kalau saya tungguuuuu je dari tadi, mahu reput saya tinggal tulang kat situ LOL.

Tuesday, September 6, 2016

Mak Chick Yunai, TTDI | 5 Sept 2016

Bismillah.

Hello, gais!
Sejak dua menjak berbadan dua ni, saya bukan main bermalas-malasan lagi nak memasak. Nasib baik suami jenis tak kisah. Kikiki. Dia pun jenis makan apa saja depan mata. Selain alasan malas, semalam juga, saya lapar awal. Boleh macam tu? Biasa pukul 8 malam baru lapar, so sempatlah nak bertukang kat dapur dulu. Semalam, balik kerja je, terus mengadu lapau kat Farid. Perut keriuk-keriuk. Saya juga cuba memprovok perut Farid untuk turut serta, lapar sekali, dengan bertanya soalan:

"Baby dalam perut I ni lapar sangaatttt ni. U mesti lapar jugak kan? U lapar tak? Lapar kan?"

Saya tanya. Saya jawab. Yass!

Oleh kerana kesiankan isterinya, haha, Farid suggest kita pergi try makanan food truck. Sekarang kan tengah trend jual makanan kat truck-truck kan. Jadi, Farid suggest untuk try "Mak Chick Yunai" food truck kat TTDI. Specialty dia adalah burger dan nasi lemak gunung berapi. Farid tahu pasal Mak Chick Yunai ni kat Facebook. Katanya, review rata-rata rakyat jelata mengatakan makanan yang dijual di truck Mak Chick Yunai ni sodap. Iye ke? Let us checkidaut.

Nama Food Truck : Mak Chick Yunai
Location : Tepi jalan bertentangan dengan Hong Leong Bank, Taman Tun Dr Ismail (TTDI)
Operating Hour : 7pm sampai 1am (Dinner to Supper)
Contact : 0176065797
FB : Mak Chick Yunai


Menu Mak Chick Yunai

Firstly, lepas park. Pergi check menu dulu. Memandangkan, first try, tak pernah makan sini. So kami tanyalah sikit-sikit pasal menu tu. Nama menu terlalu hipster sampai tak tahu amende ntah itu. LOL. Saya order Set Nasi Lemak dengan Ayam Goreng Berempah, while Farid Order Burger Daging. Lepas balik, kami scroll2 lagi FB, and kami dapati kedua-dua makanan yang kami order bukan mereka punya 'top sale' menu. Selalu begitulah kami. Salah perkiraan. Kahkah. Dengarnya, yang best kat truck mereka ni adalah "Nasi Lemak Gunung Berapi Set dgn fries" dengan "Burger Ayam" (nama dalam menu tak sure).


Di conduct oleh sepasang suami isteri dan seorang pembantu.

Ni food trucknya. Warna yellow okey. Kuning. Baju pink tu saya rasa Mak Chick Yunai nya. Agak Yuna dan Chick karakternya, ewah. Baju hitam dan tudung hitam nun, pekerja truck tu juga. Yang baju biru tangan masuk kocek tu tengah fikir lagi nak makan amende. Susah betul dia nak decide.


Mr. Mastermind

Ada sediakan few meja dekat keliling truck tu. So boleh makan situ atau take away. Kami makan situ lah sebab nak menikmati feeling makan street food (konon!). Haha. Padahal malas nak kemas balik, kalau makan kat rumah. Ni kes, balik pikir nak melingkau je ni. Waktu kami makan tu, ada few other customers. Maybe malam lebih meriah sebab kami pergi tu within Maghrib period.

Farid's Food - Burger Daging (RM9).
Patty macam buat sendiri. Farid suka sos dia.
Melimpah ruah ke ladang gandum.

Ini Syaf Power Punya - Ayam Rempah (RM6 include nasi lemak).
Chicken tasted a lil bit salty. Sos hitam salad tu dap.

Ini pun Syaf Power punya - Sik Mak.
Kenapa Syaf Power ada 2 dishes, sebab... Syaf Power. Got that?
LOL. Sambal tak pedas, rasa manis.

Overall, yang paling sedap among all, sos yang kat salad dengan burger. Sambal nasi lemak, okey-okeylah sebab saya pernah rasa yang lagi okey kot. Eh. For beverage, tak ada banyak choice, ada air mineral and air tin teh crysanthemum. Kami amik air tin sebab air masak ada dalam beg, memang bawak balik dari office tiap-tiap hari. (At first ingatkan minumam tu satu set dengan makanan, rupanya kira asing. Kalau tahu awal, kami tak order lah sebab dah ada air. Hihi.)


TOTAL SPEND: RM19 for 2 pax
Burger Daging : RM9
Nasi Lemak Ayam Rempah : RM6
Air Tin Chrysanthemum Tea : RM2 each (we took 2 cans)


Dik Syaf bagi rating:
Taste: ⋆ ⋆ ⋆ (worth trying! :) )
Price: ⋆ ⋆ ⋆ (a lil bit expensive than what we expect, ke sebab we ols cheapskate? :P)
Location: ⋆ ⋆ ⋆ ⋆ (easily located - kat TTDI mmg banyak food truck)
Service: Layan Diri


Toodles!

Monday, September 5, 2016

Kaki Share

Hello!
Salam, gais!

Saja nak share tips sikit. Semoga bermanfaat dan dapat menjentik sedikit tangkai hati kaki-kaki share di socmed (social media) pada hari ini supaya lebih bertanggungjawab jika nak kongsi sesuatu. Hihi ingat eh, syaf always right. Lol

Ini common sense. Sepatutnya, setiap individu kena ada rasa bersalah untuk share benda yang tak sahih. Sepatutnya lah... Ha ha. Ini tidak. Pantang lah nampak perkataan share, asik nak click semedang!





Please guys. Put some effort to check the reliability of the story / source.

Saya tak tahu orang lain, tapi dah jadi tabiat saya, bila ada sesuatu post viral, atau cerita-cerita yang mempunyai tajuk-tajuk hit di facebook (especially), saya akan baca bahagian komen dahulu, lebih selamat. Tak payahlah spend sampai 10 minit baca segala komen mengarut, cukup sekadar baca beberapa top komen bawah post tersebut. Maksudnya, bukan setakat buka link dan baca cerita sahaja. Kadang-kadang, cerita yang di-share tu, cerita yang dah lama tapi di-share semula. Out-dated. Ha, check sekali tarikh article tu ditaip. Ada sesetengah cerita yang di-share tu juga adalah tak betul, which akan ada netizen yang tahu cerita sebenar, komen di bawah pos tersebut: "Cerita ni tak betul. Saya abang kandung kepada mangsa. Ceritanya macam ni (insert another version of story)..." Kebanyakkan komen-komen jenis macam ni akan duduk di bahagian atas sekali komen. Lepastu, hangpa judge lah sendiri, betui ke tak. At least, we are not depending on ONE and ONLY source kan.

Or..... the least you can do, google it.

Yes, google.

Once the story rasa reliable, source-nya firm (dari sumber-sumber yang dipercayai), baru share.

Andai kata, dah share, lepas tu tahu pula cerita tu tak betul. Apa perlu buat?

Option 1) Delete post,
Option 2) Komen kat bawah post yang salah tu, bagitau yang info tu tak betul.

Me myself prefer option 2.

Toodles!

Thursday, August 25, 2016

Buah-buahan Childhood

Oh maiiii... tetiba feeling throwback apesal entah. Haha.

Hello gais!

Korang ada buah-buahan waktu childhood. Buah-buahan yang korang makan waktu kecik-kecik, dah besar ni tak jumpa dah. Tak tau lah memang pokok buah ni hidup kat tempat-tempat tertentu je ke atau memang dah tak ada lagi sekarang ni?


First dan paling rindu, Jambu Botol. Rasa masam-masam kelat gitu. Sedap gila. Makan cicah garam ngan kicap. Huuu, kecur liur. Saya kenal buah ni waktu saya sekolah rendah, last makan waktu darjah 4, darjah 5 dulu which was 15 years ago. Waktu tu, saya tinggal kat Kem Majidee, Johor Bahru. Kat rumah jiran saya tu ada pokok Jambu Botol ni. Bila musim berbuah je, ibu selalu suruh pi minta sikit kak tuan pokok tu hehe. Jadi, sayalah tukang mengambilnya. Dari rumah, berjalan kaki ke rumah jiran kat hujung jalan, sambil kibar-kibar beg plastik sebab nak pi kutip Jambu Botol. Dulu, dengan jiran-jiran main minta-minta je. Nak daun pandan, minta. Nak daun kari, minta. Nak serai, minta. Zaman saya sekarang, jangankan daun kari mahupun serai, jiran pun kita kurang kenal. LOL kalau terserempak, saya 'hai hai' je.

Rindu betul rumah dulu. Dekat depan rumah kitorang duduk dulu, ada satu batang pokok saga besar. Kami adik-beradik selalu kutip biji saga tu buat main jual-jual. Hihi



Belakang rumah ada pokok kuini. Kuini sedap dan wangi! Sekarang baru rasa bertuah ada ayah yang keje askar dulu, sebab boleh pindah randah rasa duduk macam-macam tempat haha. Dulu rasa tak suka, pasal kalau pindah je nak kena cari kawan baru. Budak perempuan kan macam memilih sikit bab kawan-kawan (ke saya je?). Kalau budak lelaki suka lah pindah-pindah ni sebab dorang mudah berkawan dan boleh melebarkan network, ewah! Ramah-tamah gitu.



Yang keduanya, saya rinduuuuuuuu buah cermai. Buah ni saya kenal waktu kecik sangat-sangat lagi, dalam 4-5 tahun. Waktu belum sekolah lagi. Waktu kat rumah tok som (atuk saya), kat Parit Jarum Laut, Bukit Gambir, Muar. Sekarang, rumah kampung tu pun dah takde sebab atuk dah lama takde. Huhu. Pokok tu saya tak tau ada lagi ke tak.

Selain rindu dua jenis buah ni, saya rindu zaman childhood saya.

Dan sekarang ni, saya nak tau, mana nak cari jambu botol tu. Betul-betul terliur dah ni!!

Wednesday, August 24, 2016

Pregnant Jarak Dekat

Hi korang!

Lately ni, tengah bosan-bosan saya rajin lah nak scroll-scroll FB baca pengalaman orang dekat account FB macam IIUM Confession, Kisah Rumah Tangga dan Info Ibu Hamil. Seronok dan kita boleh tahu macam-macam jenis pengalaman orang. Ada cerita positif, ada yang negatif. Tapi saya baca, habis kat situ je lah. Takde lah terbawa-bawa sampai memberantakkan-kan hidup saya. LOL ada ke ayat 'memberantakkan-kan' ni dalam kamus?

Pertamanya, yang post cerita tu semuanya anonymous. Jadi, ceritanya jadi jujur dan ikhlas. Takde tapis-tapis / cover-cover line. Itu yang buat kita nampak tentang realiti kehidupan tu. IIUM Confession tu mostly pasal kekeluargaan. Kisah Rumah Tangga tu pulak banyaknya cerita pasal masalah rumah tangga orang dan kadang-kadang ada tips-tips yang kita boleh pakai dalam nak improve hubungan rumah tangga. Kalau yang negatif tu pandai-pandailah put aside, ye dak? Jadikan sempadan. Yang Info Ibu Hamil tu pasal pregnancies and baby, of course. Macam-macam cerita, soal jawab dan tips yang ada. Kadang-kadang funny. Kadang-kadang saya rasa "eh, benda basic macam ni pun ada yang tak tahu rupanya ek?" Punyalah kita ingat semua orang tahu apa yang kita tahu. Lepastu baru sedar diri, jangan sibuk nak judge orang. Ha ha ha

Semalam dalam scroll-scroll tu, ada satu isu ni buat saya tertarik nak tengok follow up dia. Pagi tadi pun scroll lagi nak tengok ape komen kat bawah pos tu hehe. Nak tengok penerimaan orang tentang pregnant jarak dekat. Sis yang aju soalan ni, dia kosong 1 bulan je. Komen-komen bawah tu ada yang berunsur negatif / memerli dan ada yang supportive dan berunsur nasihat. Betapa masyarakat kita masih ramai yang bersikap merendah-rendahkan orang lain. I am so sad about this... :(  **saya tak nak screencap ayat-ayat perli orang sebab kesian.


Ada beratus komen juga pos ni. Seronok baca. LOL

Ramai juga yang perli pasal tak sabar sangat nak tunggu abis pantang, tak ikut pantang 100 hari lah blablabla. Terlintas kat fikiran saya "dorang yang condemn pasal pantang ni tak percaya kat rezeki Allah (SWT) nak bagi ke?". Bila tuhan nak bagi, dia bagi. Orang kalau ambil contraceptive pills sekali pun, bila dah Allah kata itu rezeki kau, thats it. Itu rezeki kau. Simple like that. At one point tu rasa "eh, default picture pengomen ni macam dah emak orang, tapi, ayat....laser betul!" Eh

Pada saya, takde masalah pun Puan tu nak kosong sebulan atau dua. Once nifas dah kering, rasa sihat, biaq pi lah kat dia. Puan tu minta pendapat dan bertanya jika ada yang berpengalaman nak bagi nasihat, tapi perli yang dia dapat. Mungkin Puan tu baru kahwin, tak tahu cara untuk rancang keluarga. Atau mungkin juga, (pernah ada kes) dia tak bersama sepanjang berpantang pun, tapi sperma hidup lama. Atau boleh jadi, Puan ni dah berumur dan hanya ada seorang anak sahaja, untuk menjarakkan kandungan bukan pilihan yang dia ada kalau nak anak lagi. You know? Calculation pregnancy bukanlah dikira ikut hari apa kau bersama. Kalau period, ikut tarikh first period yang last. Kalau dah ada janin ikut saiz janin yang varies tu. Ha. Complicated kan?

Ada juga komentator yang bagi alasan "badan nak pakai lama". Memanglah nak pakai lama, tapi I believe Puan tu mesti ada alasan sendiri. Lagipun, beranak jauh pun belum tentu umur boleh sampai 60 tahun, tettt! Ape lah... doa je lah yang baik-baik. Hihi

Beberapa bulan lepas, saya ada terbaca blog Namee pasal her pregnancy. Waktu pregnant baby Noah kan gap dia 3 bulan je dengan Adam. So, dia cerita macam-macam kata-kata perli yang dia receive. Nasiblah dia kuat, hehe. Sekarang, both boys dah besar dah pun. Namee pun sihat sajo. Pandailah Puan yang aju soalan tu jaga badan dia nanti, ye dak?

Oh mai.. I am so emak-emak posting about this. Kepoci dan emosi betul. LOL

Oh bye!

Thursday, August 18, 2016

Seketul "Penyokong Malaysia" yang awkward di TV3

Hai korang!

Being Self-conscious is never been easy gais! Hahaha.

Semalam saja lah ajak Farid pergi tengok Badminton kat Sri Pentas. Konon-kononnya nak jadi one of the hipsturrr supporter lah kan, tengok badminton kat layar besar di perkarangan Sri Pentas. Lagipun Farid tak pernah lagi join such event since pindah Damansara. Saya dah pernah join dulu, sekali, dengan kawan-kawan office lama. Dulu, jadi supporter Harimau Malaya, skuad bola sepak negara. Lama dulu lah, 3, 4 tahun lepas rasanya. Tak ingat dah.

Kali ni, badminton pulak - Olimpik Rio 2016. To be honest, I am not a real sport fans hahaha. Tapi, ni Final Game kooooottt. Orang tak reti tengok badminton pun tetiba jadi Badminton Lover, gituhhh. Tapi, saya tahu lah pasal sport sebab dulu waktu sekolah saya amik Sport Science as elective subject (Form 4 & 5). Gila kalau tak tahu pasal basic rules dan konsep salah satu sukan pilihan rakyat Malaysia ni. Melingkup lah SPM saya! Lol

Jadi, saya aware lah pasal kondisi sukan negara, yang tak pernah menang any Gold Medal di Olimpik. And badminton is one of the main sport yang sumbang medal kat Olimpik since zaman anak-anak sidek dulu. Lepastu baru muncul sukan-sukan lain macam Diving dan Basikal (terbaru untuk tahun ini, Tahniah the Pocket Rocketman!).


*****

Oh, ya.

Sambung pasal cerita di Sri Pentas semalam. Kami sampai awal sebab saja nak tengok Lee Chong Wei's game sekali, suku akhir. So, he made it. Mara ke semi final and akan jumpa seteru utama dia Lin Dan.

Waktu sampai Sri Pentas tu, all the reporters tengah sibuk cari volunteer untuk bagi ucapan di TV. So, kami jadi salah sorang yang bagi ucapan tu. Ewah! Ini lah yang saya kata jadi self-conscious ni SUSAH, ANNOYING dan AWKWARDDDDD. Lol




Damn betul. Hahaha. Sebelum recording tu, saya dah plan nak cakap macam ni:

"Kami bangga dengan skuad badminton negara kerana sampai ke peringkat ini. Buat yang terbaik! Untuk beregu campuran dan lelaki negara, kita tinggal satu langkah lagi untuk Emas pertama negara. Kami yakin korang boleh! Malaysia Boleh!!"

Which end up, keluar dari mulut saya cuma:

"Malaysia Boleh!!" ....diikuti oleh awkward body gesture and cute (ke?) laugh.

LOL weyhhhh!! Sebab wartawan tu kata, "nanti bagi ucapan dalam 10-20 saat gitu eh". Yang keluar, 1.5 saat, plus 1.5 saat for that awkward moment. Eh, lawakkk la ingat balik! Hahaha susah kot nak cakap depan camera. Kalau time berangan depan cermin tu, bukan main lagi saya feeling "I-should-resign-being-a-QS-and-become-jornalist-instead" Jem otak.

Lepas recording ucapan tu on air kat Buletin Utama TV3, one by one kawan Farid dok Whatsapp and hantar gambar skrin tv masing-masing. Kemain tau. Yang wasap saya adalah sorang dua. Sendu. Yang lain tak tgk TV3 hahaha.

Fine! That gonna be my first and last on air. Let me be pemalu forever. Hahaha. Farid ada share suntingan interview tu kat wall Facebook dia (sebab dia kata, dia bagi ucapan confident gila, so dia satisfied! Saya nak nyampah dengan suami sendiri, boleh?). Tapi saya dah warning siap-siap, "share lah, but dont tag me" Kikiki. Malangnya, kawan-kawan dia sendu!! Dorang still tag me! Benci gilaaa!! Hahaha

Bye lah! Nak pi reput.

Tuesday, August 16, 2016

Habit gigit ais

I am an 'Ice Muncher'!

Gigit ais best kot wey. Lagi-lagi waktu tengah-tengah hari yang panas bahang gila tu. Puuuunyalah nikmat. Macam saya, tak kira lah breakfast ke brunch ke lunch ke hi-tea, dinner or supper. Asalkan tempat tu boleh sediakan ais, saya akan order ais. Teh ais, favorite saya. Tapi, kat rumah sendiri takde buat ais lah hehehe. Sbb petiais kecik, belah atas tu mmg muat-muat untuk letak lauk basah je. Lol

Ah-ha!

Bercerita pasal ais, pernah dengar tak pasal "perempuan tak elok minum ais especially waktu period sebab nanti darah berketul-ketul". Kesan jangka panjangnya pula, minum ais boleh menyebabkan cancer, kerana mereka kata ais boleh memerangkap lemak-lemak dalam badan kita lalu membentuk gumpalan lemak tepu yang seterusnya menjadi ketulan berupa cancer.

Ni, MITOS.

Saya pernah terbaca tweet doktor-doktor yang establish hashtag perang melawan mitos (#perangmelawanmitos) dalam usaha dorang meng-educate masyarakat mengenai isu kesihatan. Mereka adalah doktor bertauliah, bukan doktor google mahupun doktor segera. Mereka kata statement tersebut adalah MITOS. Sebabnya, usus dan rahim tidak bercantum.

Hmm ada logiknya juga.

Jadi, seketul Syafriza berasa gembira sebab dia tidak perlu berpisah dengan teh ais kegemarannya. Hahaha.


Tetapi!

Saya macam pernah terbaca satu article ni, dia cakap sesuatu tabiat atau crave ni terjadi mesti ada sebab. Contoh, macam saya selalu juga crave for kerang rebus. Means, badan saya tengah request utk more darah / zat besi, macam tu. Saya tahu saya kurang darah waktu check Hb (heamoglobin) last pregnancy, rendah.

Ataupun, kadang-kadang tu tetibaaaaa je rasa nak makan benda masam-masam, that means, badan kita tgh lack of vitamin C/ or anything else yang boleh dapat dari sumber makanan masam. Atau, waktu lepas makan masam-masam cicah garam, korang rasa dahaga giler! Sebab? Badan korang dah dehydrated.

Ni dari observation terhadap diri sendiri juga, lalu saya pun percayakan article tu tanpa rasa was-was, ewah. Nak link-kan, tapi dah tak ingat, kat mana ntah baca pasal ni aritu.

Lepastu saya terfikir sekejap. Saya asik selalu sgt crave for ais ni, dah kenapa? Semalam baru dapat jawapan sebab page era.fm ada buat article pasal habit gigit ais ni. Menurut article tu, habit gigit ais adalah disebabkan Anemia (kurang darah merah).

So....is every Ice-Muncher an Anemic?

Or it is just a habit? Tet.

Okay lah, jom next week buat medical checkup. Tetibahhh. Haha

Tuesday, May 3, 2016

Bandar Melaka | 30 April 2016

Hey, gais!

Cuti 3 hari, rasa sekejap je kan, korang? Last weekend, Farid and I didn't go anywhere but, our parents house. Balik kampung sebab dah 3 minggu tak balik. Hehe, so kita spend time dekat Melaka terchinta sahaja.

30 April haritu, kami ke Bandar Melaka.

Walaupun kami berdua berasal dari Melaka, tapi tidaklah selalu kami ke bandar. Dulu, waktu tengah bercinta (bluerk!), selalu lah juga, sebab Bandar Melaka je lah tempat berlibur terdekat dengan Selandar. Berlibur, gitu kata ko haha. Nak tengok movie ke jalan-jalan cari barang hantaran dulu ke, semua kat situ. Nak bergerak dari Selandar ke Bandar Melaka tu, jauh okey! 4 hari kalau berjalan kaki. Kalau naik kereta, 40 - 50 minit gitu lah. Kalau tidur sepanjang perjalanan, sempat lah juga nak masuk 2 jalan cerita mimpi.

So, sejak dah kawin dan jarang dapat balik Melaka ni, most of the time kami spend time dekat rumah je, dengan parents. Nak kena bahagi masa, sekejap balik rumah Parents Farid, sekejap balik rumah Parents saya. Walaupun parents kami berjiran, tapi pembahagian masa itu penting okeng! Hehe

So, minggu ni, cuti 3 hari, sebab Hari Pekerja khennn. Hari sabtu kami ke Melaka. Tujuan utama nak renew passport saya, sebab next week nak ke Bali, wehuu jalan lagi! Renew kat UTC Melaka. Servis boleh tahan laju kot wey, kalau compare dengan UTC pudu (of course, sebab 'PUDU' kot, lol). Kami sampai UTC Melaka pukul 3.40pm gitu, pastu, pukul 5.35pm depa dah bagi masa untuk collect passport. Bayaran untuk renewal, RM200, untuk 5 tahun. Tu minimum period of renewal sekarang.

Lepas passport siap, alang2 dah sampai Bandar, kita berjalan duluan. Ramai ek orang melawat Melaka. So, we all pun feeling-feeling pelancong juga lah gamaknya. Eh tapi memang serius, tak pernah pun kitorang jalan-jalan bandar Melaka yang jenis memang nak jalan tengok pemandangan pun. Kalau ke Bandar, mesti ada sebab-sebab lain. Jalan-jalan tengok bangunan is soooo not in the list. Tapi, kali ni kita buat! Kita jalan tengok building and infrastructure Melaka ini.

Compilation wefie tak semenggah kami

Cantik kan background? Sama macam kat Penang yang dekat pulau nun, kalau korang penah pergi. Saya pernah pergi dolu-dolu waktu outstation kat Penang. Jenis bangunan memang almost the same. Pandang kiri kanan semua orang dok bergambar. Pastu ada orang yang cat satu badan colour hijau, kuning, biru dok perform jadi patung. Kalau nak tangkap gambar dengan dia, kena kasi dia dua ringgit tak silap. But, we are too busy wefie-ing to care about that colourful-glittery two ringgit man. Kikiki. Oh gais, kalau ke area sini, jangan lupa try cendol-cendol kat depan Jam Besar Merah, tepi Sungai Melaka nun. Ada macam-macam flavour. Korang kena try okay.

Sambung.

Berjalan, tangkap gambar sana, tangkap gambar sini, like few hours je pun, penat dia ya robbi - macam panjat gunung. Lepas jalan kat Bandar Hilir, agak dah nak gelap sikit, kitorang ke Jonker Walk pulak sebab Bang Farid nak cari casing handphone dia. Tapi, saya tak mampu nak berjalan lagi. Kitorang visit dua kedai yang pertama kat Jonker Walk tu je, lepastu balik. Kahkah. Pasal penat kottt, jalan panas-panas petang tadi! I ols is dah tuaa... Leuls. Lagipun sudah senja. Itik pun dah pulang ke sarang, inikan pula kami.

Itu sahaja nak cerita. Tak memberangsangkan betul entri ini.

Toodle!

Tuesday, April 26, 2016

Convo-day | 23 April 2016

Hello everyone!

Last Saturday was my graduation day. Since every ticket for Graduand's guest is charged 25£ each, so, I decided to only bring my Farid there. It was not a difficult decision actually, since my parents already came for my diploma graduation, so they are not that excited or eager or interested to see another convocation of mine. Hehe. Well, attending convo with a husband is wondahful guys, so cepat kahwin! Lol

The ticket
Saya tak ingat berapa entah yuran graduasi waktu diploma tahun 2013 dulu, tapi tak semewah kali ni lah, 75£. Nasib baik makanan sedap, so tak ada lah aku kesali setiap sen yang ku taburi, gitu! Haha. Ya Allah, tak sangka dah tujuh tahun berhempas pulas lepas habis sekolah dulu and finally I AM OFFICALLY GRADUATED with honour! Ini gila ini gila ini gila! Hahaha sorry saya memang over nak mengexpressi keterujaan ini di sini.

Gila kot, pergi kelas ulang alik dari Damansara ke Setapak waktu diploma 4 tahun, lepastu ulang alik dari Damansara ke Subang Jaya pula 2 tahun setengah, setiap hujung minggu (sebab saya study part time: weekdays kerja, weekend pergi kelas) hanya untuk sekeping kertas berupa hard cover yang dipanggil ijazah. Nak tambah kepiluan lagi, setiap ulang alik itu, saya menaiki sebijik motosikal Lagenda 110 kepunyaan ayah tercinta, weyyy memori sangat tau! Pernah satu sem dulu pergi exam baju basah lencun, duduk dalam air-cond. Wuuu~ akan ku kenang saat itu.

Oh anyway guys, it was a course offered by Liverpool John Moores University (collaboration dengan local U), that's why saya tak habis-habis dengan pound sterling tu, sebab tak tahu entah tahun bila baru dapat belanja pakai pound sterling kat UK lol. Kepoh ke tak kepoh?

Me and My 25 pound sterling guest lol

Another 2 years, saya teman husband convo pulak, insyaAllah, since he already in the midst of finishing his degree, part time jugak. Bertabahlah awak. (Thanks for the Satay Zaini treat :P)

Last few month, coursemate ada ajak sambung buat Master, since government ada offer MyBrain untuk sesiapa yang nak sambung Master. MyBrain ni macam bantuan gitu lah, ke sponsor, ke incentive - tak tahu nak panggil apa. Government bayarkan RM10k from the total course fees. Tak silap saya, untuk galakkan lebih ramai orang ambil Master. Macam course yang kawan saya ajak tu, RM37k, so saya kena bayar RM17k sendiri while the balance of RM10k dibayar menggunakan MyBrain. So, anyone yang berkira-kira or tengah considering nak sambung belajar lepas degree, boleh try apply for this MyBrain program. Ada kemudahan dan bantuan, kita grab. Jangan sia-siakan hehe.

As for me, buat masa ni, tak terasa nak sambung dulu. Maybe later. Sebab 7 tahun belajar part time ni sangat penat. Nak sambung for another 2 years, aduiiii....nanti dulu lah. Maybe nak berjoli dulu dengan kertas ijazah ni for at least 3 years, maybe? Lol. Tapi, saya galakkan orang-orang yang intent nak sambung belajar. It worth your effort, kawan. Belajarlah selagi mampu dan selagi boleh. :)

Me and the other survivors, Congrats everyone!
To end this post, tahniah saya ucapkan kepada diri sendiri dan yang lain-lain.
Selamat membayar PTPTN RM35k, bluerk! :P

Saturday, April 16, 2016

Ridwan Bin Muhammad Farid

Hi. 
Sky wouldn't always be blue, everyone. Setiap kehidupan ada ujian sendiri.

September 2015
September hari tu, UPT test saya positif. Saya pregnant! Semua happy, saya happy, Farid happy, family semua happy hehe. Sebelum dapatkan confirmation dekat klinik, saya buat test dua hari berturut2, sebab tak yakin (first pregnancy syndrom :P). Hari pertama, saya ambil gambar dan send kat Farid sebab waktu tu kami tak tinggal sekali lagi. Kami decide taknak bagitahu family dulu, sebab nak tunggu second test, baru bagitahu. Esoknya, result positif juga! Kami kongsi berita gembira tu dengan family. Excited!

Positive! Yeay :D

After few weeks, kami pergi Klinik Zanawati, Jasin untuk scan dan dapatkan pengesahan klinik sebelum buka buku pink. Pergi waktu weekend kat Melaka, sebab boleh pergi dengan Farid. Waktu ni, doktor kata, dah 6 minggu. Ada kantung dan doktor nampak, ada heartbeat. Yeay! Doktor ni best: first, sebab dia perempuan dan soft! Second, sebab dia explain detail tentang what is the do's and dont's untuk awal kandungan.

Doktor check, ada baby! Everything is just normal!

Doktor explain semua, dari keadaan rahim hinggalah keadaan baby. Kami dengar je. Saya tak boleh berhenti senyum tenguk skrin. Hehe over excited? Nak jadi mommy kot! Gila tak excited.

and...I am ONE HAPPY MOMMY!

Balik rumah, asik lah mengadap filem dari scan baby tu hehe. Tujuh hari tujuh malam duk tenung filem saja (another first pregnancy syndrom I guess :P). Bercakap pasal syndrom, saya tak ada apa-apa morning sickness. Tak ada alahan, muntah-muntah semua tak ada. Selera makan je bertambah.

Filem dari scan yang pertama kat Klinik Zanawati

November 2015
Farid dapat transfer KL. Another rezeki! Alhamdulillah sangat, dah dekat dengan husband! Betullah, perancangan Allah adalah yang terbaik. I was confirmed pregnant and rezeki husband dapat transfer KL.

Disember 2015
Saya dan husband ke Klinik Kesihatan (KK) Kelana Jaya untuk buka buku pink. Berat saya sebelum mengandung tak pernah reach 45kg. Tidak pernah langsung. Paling berat, 43kg haha. Waktu buka buku, berat saya 46kg. An achievement!

Waktu buka buku, my HB was low, 9.6, so nurse bagi Zincofer dan suruh kurangkan pengambilan teh dan kopi, makan benda-benda yang boleh tambah darah macam kerang, bayam blablabla. The rest were all fine. Kalau ikut usia kandungan lepas scan di Klinik Zanawati dulu, minggu yang saya buka buku tu, minggu ke 8. Tapi, nurse kat KK buat kiraan yang saya tak tahu macam mana, kandungan saya dah 10 minggu. Dorang letak tarikh jangka bersalin 29 Mei 2016.

Lepastu, hari-hari berjalan seperti biasa. Pergi kerja, balik kerja. Weekend, balik Melaka atau jalan-jalan. Kalau ada appointment di KK, saya amik leave dan attend. Tak pernah miss.

Waktu minggu ke 13, ada appointment KK untuk jumpa doktor, check dan scan baby. Keadaan saya okay, HB dan BP normal. Baby pun sihat. Doktor scan, tapi tak bagi filem scan. Dari skrin, saya nampak baby normal. Doktor tunjuk heartbeat baby. Doktor kata, KK tak provide filem untuk patient. Dia suruh buat appointment dengan Vision College untuk Detail Scan. Saya call Vision College untuk set appointment, the only date yang free adalah 19 Januari 2016. Earlier than that, semua fully booked by other preggy mommy. So, saya okay. Saya kata saya akan attend untuk Detail Scan 19 Januari tu. Memandangkan saya adalah seorang bakal ibu yang teruja, jadi, saya booking another Detail Scan session dekat Hospital Pusrawi pada 15 Januari 2016.

Minggu ke 14, 15, 16, 17, 18 dan 19 berjalan macam biasa. Tak ada apa-apa yang pelik. Minggu ke 16, saya dah start rasa baby's movement in me! God, excited!! Ada satu hari tu, dalam minggu ke 18, saya suruh Farid rasa ada movement kat surface perut. Dia sentuh dan teruja. Hehe

Semua orang kata saya carry baby boy. Ayah kata, baby boy sebab perangai saya yang lasak kehulu-kehilir, ada jerawat di muka, selekeh. Mak mertua kata, baby boy sebab anak buah saya, baby girl, dia nak dengan saya bila saya cuba nak pegang dia, tapi bila suami saya pegang, dia tak mau. Uncle Cina kedai kasut kata, baby boy sebab bentuk perut saya. Mostly kata baby boy. Farid je kata baby girl. Alasan dia, sebab dia taknak sama dengan orang lain. Nak blergh boleh? Hahaha

Hujung minggu ke 19, saya bangun tidur rasa kaki macam gelembung sikit belah atas. Waktu tu dekat rumah ibu, saya tanya ibu, normal ke kaki bengkak waktu pregnant. Ibu kata normal kalau dah dekat-dekat dengan tarikh bersalin. Kalau baru nak masuk 5 bulan, tak pernah pula dia kena. Makin hari, kaki makin bengkak. Saya pergi kerja, tanya akak-akak yang dah pernah mengandung, normal ke tak kaki jadi macam tu, depa kata tak normal juga. Selipar sampai tak muat nak pakai T.T

Makin hari, makin bengkak :(

7 Januari 2016
Farid bising, suruh pergi check kat Klinik sebab tak normal kaki bengkak teruk sangat. So, malam Khamis minggu ke 19, Farid bawa saya ke Klinik lepas waktu kerja. Klinik Mediviron Damansara Perdana. Doktor check tanya apa masalah saya, saya cakap "saya pregnant 19 weeks, kaki saya bengkak macam ni, normal tak?" Doktor check kaki, pastu picit nak tengok ada pitting or tak. Dia panggil tu Pedal Edema. Dia kata tak normal and awal sangat. Biasanya, kaki jadi bengkak bila dah nak bersalin.

Lepastu, dia kata nak check BP dengan body temperature. BP saya over 160. Doktor terkejut and suruh saya refer hospital immediately. Dia buat surat rujukan ke hospital dan pesan jangan tunggu esok, katanya. Farid over worried. Kalau ikut saya, pergi je lah lepas waktu kerja esok, sebab esok dah Jumaat. Kami pergi malam tu juga. Dia kata, probably awak akan admitted untuk monitor BP. Sambil dia prepare surat tu, sambil dia membebel kata bahayalah, boleh kena pre-eclampsia lah, boleh membahayakan diri dan kandungan lah blablabla. Saya dengar je.

Nak bend kaki pun tak boleh dah.

Betullah kata doktor tu, saya admitted Hospital Selayang. Dua malam. Farid teman. Hari Jumaat, Farid amik cuti sebab teman saya. My first time warded after soooooo long! Malam sebelum masuk ward, doktor dok control BP, suruh baring mengiring je lama-lama. Every 15 minutes, dia amik bacaan. Bacaan keep naik reaching 180, sampailah dorang give up, dorang bagi Labetalol dua biji. Dah turun 150 lebih, baru dorang tolak saya masuk ward.


A must, iv drip.

Dua hari kat ward. Doktor takde check baby pun (saya kecewa betul waktu ni). Dalam lebih kurang 2 hari kat situ, takde sekali pun dorang nak scan tengok baby. Dorang ada scan, check heartbeart guna ultrasound yang dengar bunyi tu je. Takde check yang boleh tengok kat screen tu :(. Tak nampak keadaan baby kat dalam.

Makan dulu sebelum discharge!

Duduk kat bilik dengan 3 orang patient lain. Tiga2 yang lain baru lepas keguguran dan 'cuci'. Saya sorang je dalam ward tu yang masih dengan perut boyot. Rasa tak sedap juga, dorang letak saya satu ward dengan orang yang baru kehilangan. Nasib baik satu malam je. Dorang ada cerita macam mana boleh gugur, process D&C macam mana, semua tu. Saya dengar je.



Dalam pukul 8pm Sabtu saya dah boleh discharge! Discharge berbekalkan slip untuk buat daily BP check kat mana-mana klinik dan ubat BP - labetalol - dan cuti seminggu untuk rehat! Next appointment, February. Lepas discharge terus pekena McD kat Selayang Mall, sebab teringin. Aci? Haha

11-13 Januari 2016
Lepas dua hari discharge, saya pergi check BP kat Farmasi bawah block saya, 148/95. Lepas tu, hari rabu, pergi KK. Tunggu berjam-jam juga semata-mata nak check BP ONLY! BP still 150+. Nurse tanya, saya penat ke? Saya cakap tak pun. Tapi nafas saya memang dah start pendek waktu tu. Tak boleh nak tarik nafas panjang2. Tak mampuuuuu~ huhu

15 Januari 2016
Saya ada appointment jam 8.30pm di Hospital Pusrawi, Kota Damansara, untuk Private Detail Scan Baby dengan Jezzlyn (Sonographer). Saya ajak Farid teman, as usual! ;) Kami sampai lambat, so turn saya last sekali. Pukul 10 baru masuk jumpa Jezzlyn. Dia letak je alat scan tu atas perut terus dia terkejut.

Sonographer: Eh, awak tak pernah pergi scan baby awak ke sebelum ni?
Saya: Pernah. First waktu nak confirm pregnancy. Second, dekat KK waktu 13w. Kenapa ya?
Sonographer: Lepastu awak tak ada check dah ke? (Sambil dok tengok screen and pusing2 alat scan atas perut)
Saya: Tak pernah. Last waktu kat KK. Next nak buat detail scan 19 Januari nanti. Ni saja nak buat sendiri dulu hehe. Kenapa ya? Ada apa-apa ke? (Saya tengok screen, tapi tak dapat cam bentuk baby)
Sonographer: Baby awak ada. Ada heartbeat. Tapi...

Jezzlynn told me what happen to me and baby. I was shocked! Farid pun. The baby has hydrop. Hydrop fetalis. Bawah kulit baby dah penuh air. Dalam organ baby ada air. He cant survive any longer. Memang ada heartbeat, memang baby masih hidup, tapi saya baru 20w. Saya baru separuh perjalanan. Macam mana saya nak tolong baby saya untuk survive lagi 12 minggu (at least!). She said, from her own experience, tak ada kes hydrop fetalis yang survive. Dia tak tahu punca. Tapi dia yakin, itu hydrop fetalis. So, she suggest us to get second opinion from Gynae. Hari dah malam sangat, waktu tu dah 11 lebih. So, malam tu I was crying all night long, tak sabar nak tunggu esok untuk jumpa doctor for second opinion.

16 Januari 2016
Esok pagi, saya readykan mental untuk sebarang kemungkinan. Lepas dengar Jezzlyn explain semalam, lepas dengar Farid pujuk dan ingatkan pasal ada hikmah untuk semua yang terjadi, tentang takdir, saya macam kuat untuk keluar dan confirmkan dengan doktor. Tapi, hati saya masih mengharapkan semua tu tak betul.

Mula-mula kami ke PPUM, tapi PPUM tak entertain patient yg nak jumpa doktor pakar last minute - kena buat appointment dulu. Kami taknak tunggu lagi, so kami ke Damansara Damai Medical Center (DDMC) for second opinion. Pagi-pagi dah keluar, breakfast dan sampai di DDMC dalam jam 10 lebih. Doktor Farah yang bertugas waktu tu. Pagi-pagi tak ramai orang, hari sabtu pulak tu. Dalam pukul 10.30 pagi dapat jumpa doktor. Doktor check urine, BP and scan. The result was awful :(. BP 170+, Protein dalam Urine 4+ Solid, Baby was just like yesterday- banyak bubble air). Doktor kata tak boleh survive sebab BP saya terlalu tinggi. By hook or by crook, saya kena teminate kandungan saya. Saya sedih dan menangis semula.

Doktor Farah prepare letter untuk refer Government Hospital sebab kes yang rarely happen macam ni, private hospital tak nak ambil sebab takut tak cukup equipment. So, dorang arrange ambulans untuk bawa saya ke Hospital Sg Buloh, hospital terdekat. Lepas cucuk iv drip, masukkan ubat darah tinggi melalui drip tu, dalam pukul 12.30pm ambulans sampai. Farid drive follow belakang ambulans.

Ni akak yang jaga saya dalam ambulan.
Saya nak jalan sendiri, dorang tak kasi takut
jatuh

Ambulans terus turunkan katil saya kat emergency room. Dorang check baby, masih ada heartbeat, doktor pakar kata memang kena terminate. My BP uncontrollable. Kalau nak keep the baby, it will risk my life and my baby tak akan boleh hidup lama since dia baru 21w dalam kandungan. Saya sangat sedih! Saya menangis sepanjang dalam bilik kecemasan. Doktor X-ray organ dalaman saya, paru-paru saya dah ada air. Dia ada bagitau posibility kenapa baby jadi macam tu: 1) Partial Molar, 2) Thalasemia, 3) Infection. The exact result can only be assured lepas keluarkan baby dan buat test ke atas uri.

Doktor bagitau saya kena jalani pembedahan hari tu juga, immediately. Saya ada minta untuk postpone, terminate lepas saya discuss dengan suami dan family. But they said, cant delay any longer. Dia minta persetujuan suami saya dan bagitahu risiko-risiko pembedahan termasuk kemungkinan akan ke ICU. Saya takut. Doktor tanya bila last saya makan sebab untuk procedure pembedahan, patient kena puasa for at least 6 hours. Saya kata 9.30 pagi tadi. Lepastu saya tak ada makan dah. Jam dah pukul 3pm waktu tu. Kesian kat suami dia pun ikut tak makan sekali. Waktu tu, dia ada teman saya sepanjang-panjang saya kat dalam bilik kecemasan. Pukul 5pm saya ditolak ke Operation Theater.

Less than 24 hour I know about my baby's condition and I have to terminate him.... :(

Farid snap this. Waktu ke Operation Theater

Few hours, lepas Maghrib, saya siap operate. Saya dengar orang sebut nama saya, nurses and doctors. Saya buka mata, dan saya blur, tak tahu kat mana. Lepastu baru semua benda appear dalam kepala semula, Me, baby, my husband.

Semua okay, saya okay. Saya ditolak ke ward. Waktu dah sampai ward, saya tanya nurse, mana suami saya. Lepas beberapa minit, saya nampak Farid datang. Muka dia nampak letih dan risau betul. Entah makan ke tidak huhu. Farid bagitahu both parents ada datang. Arwah Baby nak dibawa balik kebumi kat Melaka. Betul jangkaan semua, Baby Boy. So, ibu ayah akan bawa baby balik. Farid teman saya kat hospital. Doktor bagitahu, saya akan ada dekat ward at least 5 days untuk di-monitor. Saya tak dapat tengok baby. Tapi Farid ada amik gambar baby, dia tak tunjuk kat saya malam tu sebab emosi saya masih tak stabil. Saya masih sedih. Saya pegang perut dah tak besar macam selalu. Farid selak selimut bahagian kaki saya dan bagitahu kaki saya dah tak bengkak lagi.

Sebelum ibu dan ayah balik melaka, dorang ada bergilir-gilir jumpa saya di ward. Mak ayah dengan family kakak ipar tak sempat jumpa sebab dorang datang dengan anak kecil, tak boleh nak bawa masuk wad.

My Personal Doctor

Saya duduk wad, 6 hari. Farid tak pernah miss datang everytime sampai waktu visit. Kadang-kadang duduk situ berlebih-lebih masa. Kadang nampak baju kerja dia kedut-kedut sikit (tak reti gosok betul2 haha). 4 hari saya tak berjalan. Baring je. Perut sakit. Hari ke 5 baru belajar jalan. Fisioterapist datang berkali-kali nak test paru-paru saya. Doktor datang dok cucuk sana sini sebab nak check condition darah. BP saya slowly back to normal sampai hari ke-6. Kaki dah tak bengkak. Hari ke 5-6 saya belajar berjalan.

Katil kiri kanan semua ada baby kat sebelah. Saya je tak ada baby :( Kadang-kadang saya menangis, sampai dorang panggil kaunselor datang kaunseling sebab takut saya meroyan haha. Tapi, alhamdulillah okay. Sedih tu perkara biasa lepas kehilangan. Tapi jangan over. Waktu ni, sokongan suami saya sangat membantu.

Alhamdulillah. Perasaan nak jadi ibu tu memang tak ternilai. 21 minggu yang sangat valuable. Rindu anak saya, Ridwan bin Muhammad Farid. Doktor advice saya untuk tak mengandung dulu for at least 2 years, supaya luka ceaser tu sembuh dulu.

Datang, tidur pun takpe hehe.
Janji datang, teman saya!

Thank you!
Update Result: Doctor finalise and confirm that Ridwan was infected by Parvovirus B19, prolly sejak minggu ke-15 sebab virus tu ambil masa nak spread and reach baby. Doktor cakap, virus tu mungkin berpunca dari berjangkit dengan kanak-kanak yang tengah demam (Saya rajin berjalan kat mall2 waktu pregnant). Antara simptom, demam biasa, ada bintik-bintik merah bawah permukaan kulit. Bintik-bintik merah tu saya baru perasan lepas operation sebab sebelum tu macam tak obvious sgt, macam ruam biasa yg tak berapa jelas.

Tuesday, April 12, 2016

Why did you have a bad day?

Consider a situation: You're eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You harshly scold your daughter for knocking the coffee cup over. She breaks down in tears. After scolding her, you turn to your wife and criticize her for placing the cup to close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus. Your wife must leave immediately for work.You rush to the car and drive your daughter to school. Because you are late, you drive 80 km an hour in a 60 kmph speed limit. After a 15 minutes delay, you arrived at school. Your daughter runs to the building without saying good-bye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse. You look forward to going home. When you arrive home you find a small wedge in your relationship with your wife and daughter. Why? Because of how you reacted in the morning.

Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?
The answer is D.

You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day. Here is what could have and should have happened. Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry.You gently say "It's OK honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase. You come back down in time look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You and your wife kiss before you both go to work. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good a day you are having. Notice the difference. Two different scenarios. Both started the same. Both ended different. Why? Because of how you REACTED. You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% is determined by your reaction.

Here are some ways to apply the 90/10 secret:

If someone says something negative about you, do not be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you! React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out, etc.

How do you react if someone cuts you off in traffic? Do you lose your temper? Pound the steering wheel till it fall off? Do you curse? Does your blood pressure skyrocket? Do you try and bump them? WHO CARES if you arrive ten seconds later at work? Why let the blue car ruin your drive.

Remember the 90-10 principle, and do not worry about it! You are told you lost your job. Why lose sleep or get irritated? It will work out. Use your worrying energy and time into finding another job.The plane is late. It is going to mangle your schedule for the day. Why take out your frustration on the flight attendant? She has no control over what is going on. Use your time to study, get to know the other passengers, etc. Why get stressed out? It will just make things worse. Now you know the 90-10 secret. Apply it and you will be amazed at the results.

Via ComedyFlavors



Wondering:
How long will this story motivate me before its become immune, again? Tenene