Monday, September 5, 2016

Kaki Share

Hello!
Salam, gais!

Saja nak share tips sikit. Semoga bermanfaat dan dapat menjentik sedikit tangkai hati kaki-kaki share di socmed (social media) pada hari ini supaya lebih bertanggungjawab jika nak kongsi sesuatu. Hihi ingat eh, syaf always right. Lol

Ini common sense. Sepatutnya, setiap individu kena ada rasa bersalah untuk share benda yang tak sahih. Sepatutnya lah... Ha ha. Ini tidak. Pantang lah nampak perkataan share, asik nak click semedang!





Please guys. Put some effort to check the reliability of the story / source.

Saya tak tahu orang lain, tapi dah jadi tabiat saya, bila ada sesuatu post viral, atau cerita-cerita yang mempunyai tajuk-tajuk hit di facebook (especially), saya akan baca bahagian komen dahulu, lebih selamat. Tak payahlah spend sampai 10 minit baca segala komen mengarut, cukup sekadar baca beberapa top komen bawah post tersebut. Maksudnya, bukan setakat buka link dan baca cerita sahaja. Kadang-kadang, cerita yang di-share tu, cerita yang dah lama tapi di-share semula. Out-dated. Ha, check sekali tarikh article tu ditaip. Ada sesetengah cerita yang di-share tu juga adalah tak betul, which akan ada netizen yang tahu cerita sebenar, komen di bawah pos tersebut: "Cerita ni tak betul. Saya abang kandung kepada mangsa. Ceritanya macam ni (insert another version of story)..." Kebanyakkan komen-komen jenis macam ni akan duduk di bahagian atas sekali komen. Lepastu, hangpa judge lah sendiri, betui ke tak. At least, we are not depending on ONE and ONLY source kan.

Or..... the least you can do, google it.

Yes, google.

Once the story rasa reliable, source-nya firm (dari sumber-sumber yang dipercayai), baru share.

Andai kata, dah share, lepas tu tahu pula cerita tu tak betul. Apa perlu buat?

Option 1) Delete post,
Option 2) Komen kat bawah post yang salah tu, bagitau yang info tu tak betul.

Me myself prefer option 2.

Toodles!

1 comment:

  1. Yea betul, kena baca komen pada post dulu, tapi kalu rasa was2 pasal post, takyah share, lagi selamat...

    ReplyDelete