Friday, October 28, 2016

Malaysian Suicide Squad

Ohmaiii... Sedih kot di hari Jumaat yang indah ni terbaca dua berita pasal orang bunuh diri. And it happened in our peaceful (ke?) country, Malaysia. :(

Aku tahu je, dalam negara kita ni ramai lagi yang bunuh diri, tapi cerita undercover. Tak masuk media. Tak masuk berita. Tapi makin lama, makin banyak pula kisah bunuh diri ni. Macam cendawan tumbuh lepas hujan. Sedih. Kesian kat orang yang ditinggalkan kat dunia.

Kes satu, yang ikat kat pemegang pintu lori. Dia memang ada history sakit mental.
Kes dua, terjun jambatan Penang. Boleh jadi mamat tu sakit mental juga sebab orang normal nak hidup lama. Lagipun, mati itu sakit. Plus, dia siap ada upload status berunsur tertekan, sebab disabit kesalahan simpan/jual rokok seludup. Stress teruk pun boleh sakit mental.

Ahh, senang cerita, teori aku (yes, called me Dr Syaf bhaha), asal dah tak boleh buat pertimbangan secara rasional, itu dah masuk kategori "mentally disorder". Gangguan mental. Titik.

Above all of this story, paling aku sedih adalah mentaliti masyarakat yang makin tenat sibuk menghukum itu ini. Ini lebih teruk dari yang sakit mental tu sendiri. Lebih parah! Bacalah komen bawah berita bunuh diri nun. Abis semua orang di-"Ahli Neraka"-kan. Allahu..... :(


Image result for stress

4 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Mintak dijauhkan. Kesian diri sendiri dan kesian orang yang ditinggalkan... Sedihnya. Betul tu Syaf, mungkin sakit mental dan kurang pegangan agama kot, kalau tak, takkan dia sanggup nak buat macam tu kan... .

    ReplyDelete
  3. Masalah mental memang masih lagi menjadi perbualan taboo di kalangan masyarakat.
    Tak tahu mana silapnya. Mungkin silap pada ajaran kita dari kecil kot.

    ReplyDelete
  4. Nauzubillah mintak dijauhkan dari terjadi lagi

    http://www.fatindays.com

    ReplyDelete